NYNÍ NÁS NAJDETE NA ADRESE PODĚBRADOVA 106 V BRNĚ A STALI JSME SE SOUČÁSTÍ FIRMY IRIDIUM.

Back To Top

Open space – ano, či ne?

Máte kancelář jen sami pro sebe? Dělíte se o pracovní prostor s kolegou? Nebo jste součástí jednoho velkého otevřeného prostoru, který sdílíte rovnou s celým týmem lidí? Tzv. open space má řadu výhod, ale i nevýhod. Pojďme se na ně podívat…

Open space je otevřená kancelář, v níž pracuje i několik desítek lidí. Zaměstnavatelé, většinou velké nadnárodní společnosti nebo novinové redakce, je berou jako pracovní prostor, který podporuje týmového ducha, zlepšuje spolupráci a umožňuje lepší kontrolu zaměstnanců. Ale je to opravdu tak? Pro někoho ano, pro někoho ne. Každý je jiný, každý má jiné potřeby, každý vyžaduje pro práci něco jiného. Pravdou je, že své výhody tento typ kanceláře určitě má.

 
Nevýhody jsou nasnadě
V práci trávíme drtivou většinu našeho času. Kancelář je často naším druhým domovem a kolegové druhou rodinou, také si je nevybíráme. Musíme s nimi vycházet, jak jen to lze. A někdy to může být skutečným oříškem. V kanceláři typu open space to může být až nemožné. Představte si situaci, kdy jeden hlasitě telefonuje, druhý obědvá ne zrovna voňavý pokrm (třeba rybu na česneku), třetí zuřivě běhá prsty po klávesnici, čtvrtý s pátým vedou vášnivou (ne)pracovní diskuzi, šestý preferuje otevřené okno (klidně i v -20°C), sedmý nesnáší klimatizaci a tak můžeme pokračovat do aleluja… O neustále vyzvánějících telefonech ani nemluvě. Pro práci mezi takovým množstvím lidí je potřeba velké tolerance a trpělivosti. Spousta pracovníků to řeší sluchátky, což je řešením, pokud nemáte práci, při které vám neustále někdo volá. Nevýhodou může být i nedostatek denního světla, vám nevonící voda po holení kolegy sedícího hned vedle, stísněný prostor a samozřejmě nedostatek soukromí. Ale totéž můžete řešit i v kanceláři, kterou sdílíte třeba jen s jedním člověkem.

 
Má to však i své výhody
Nutno však podotknout, že i „openspacy“ mají své výhody. Jednou z těch velkých je například ta finanční. Zaměstnavatel totiž ušetří nejen na nájmu, ale i na investicích do stavebních úprav. A co se ušetří, může se použít třeba na platy či odměny zaměstnanců. Prosperující firma je navíc i motivující a poskytuje dobré pracovní podmínky a pozitivní náladu. Další výhodou je, že máte po ruce kolegy, s kterými můžete řešit aktuální věcí týkající se vašich společných úkolů, aniž byste je museli složitě nahánět a ztrácet tak čas. S tím souvisí i jedna skutečně praktická záležitost – nevíte si rady s tím či oním, tak se zeptáte nejbližšího kolegy. Můžete si být jisti, že se váš dotaz rozšíří rychlostí blesku a někdo z té fůry lidí, s kterými obýváte kancelář, vám určitě dobře poradí. Jste noví a učíte se za pochodu? Pak je open space skvělé místo, kde máte jedinečnou příležitost odkoukat práci i každodenní zvyky od svých služebně starších kolegů, kteří vám navíc často i zkušeně poradí a zasvětí vás do běžných provozních záležitostí, firemní kultury nebo vás seznámí s personálními záležitostmi. Důležité je mít nastavená určitá pravidla a snažit se je dodržovat. Pokud se pracovníci domluví, ušetří si tak řadu problémů a zpříjemní si čas trávený v otevřené kanceláři.

Pokud však u vás převládají spíše nevýhody, pak se pusťte do „zvelebování“ vašeho prostoru. Vyzdobte si své pracovní místo fotografiemi dětí, přátel, mazlíčků, obrázky z cest, květinami, veselým stojánkem na tužky, na obrazovku monitoru si nahrajte vám příjemné pozadí, přineste si z domova oblíbený hrnek na kafe a v šuplíku mějte vždy po ruce něco sladkého na nervy.

 
Kancelářský nábytek
Přemýšlíte-li o kanceláři typu open space z pozice zaměstnavatele, pak se inspirujte novými trendy a praktickým nábytkem určeným právě do otevřených kanceláří. Na trhu je celá řada vychytávek, která výše jmenované nevýhody trochu omezí. Nábytek můžete zvolit takový, který vytvoří i v otevřeném prostoru určité soukromí. Například pohledová záda skříní zajistí, že je můžete umístit do prostoru a místnost tím rozdělit na několik částí.

Pokud přemýšlíte o vytvoření „openspacu“, přijďte se poradit do Rady. Nastíníme vám všechny možnosti a doporučíme, co pro vás bude nejlepší. V Radě víme, jak se to dělá… Těšíme se na vaši návštěvu!